Juleribbe med salviepoteter, svisker og sjysaus
Sunsweet is an agricultural cooperative

SUNSWEET SVISKER

OPPSKRIFTER

Juleribbe med salviepoteter, svisker og sjysaus


TILBEREDNING
210
minutter
ANTALL
6
porsjoner
ENERGI
N/A
kalorier

Ingredienser

Ribbe
Ca. 3 kg fersk ribbe
2 ts salt
Nykvernet pepper
12-15 fedd hvitløk
1 liter vann
2 dl SUNSWEET svisker til servering

Sjysaus
Kremfløte
2 ss mykt smør
1 ss hvetemel
Salt
Nykvernet pepper

Poteter
1 ½ kg poteter
Salt
50 g smør
1 dl olivenolje eller
andefett
15-20 salvieblader
½ ts flaksalt
Nykvernet pepper

Tilberedning

  1. Rut opp svoren på ribba. Har du en tapetkniv, er den genial å bruke til rutingen. Fordel godt med salt og pepper rundt hele kjøttstykket før du pakker det inn og lar det ligge i kjøleskapet til neste dag.
  2. Sett stekeovnen på 180 oC.
  3. Legg ribba med svoren ned i en langpanne sammen med hvitløksfeddene og vannet. Du trenger ikke fjerne skallet på hvitløksfeddene. Stek ribba i 1 time. Deretter snur du den slik at svoren ligger opp.
  4. Stek videre i ca. 1 ½ time. Øs kraften i langpannen over ribba 3–4 ganger og stek videre i 30 minutter. Nå ser du at svoren begynner å bli sprø og gyllenbrun.
  5. Legg inn sviskene mot slutten av steketiden slik at de rekker å bli varme. Dersom ikke alt blir sprøtt ved vanlig steking, setter du på grillelementet og griller ribba i noen minutter. Dekk ferdige partier med aluminiumsfolie slik at de ikke blir brent.
  6. Til potetene setter du stekeovnen på 225 oC varmluft. Du kan steke dem mens ribba hviler.
  7. Skrell potetene og del dem i 2 eller 3, alt etter hvor store de er. Kok opp vann og salt – 3 ts salt pr. liter vann – og ha i potetbitene. Kok i 10 minutter.
  8. Hell av vannet og rist på kasserollen en gang eller to slik at potetene blir nærmest lodne utenpå. Hvelv dem over i en langpanne og ha over smør, olje (eller andefett), salvieblader, salt og nykvernet pepper. Bland godt sammen. Stek potetene i 15–20 minutter til de er møre. Skru ned varmen mot slutten dersom de begynner å bli godt brune.
  9. Sil kraften fra langpannen over i en kasserolle. Mos hvitløksfeddene gjennom silen. Spe eventuelt med tilstrekkelig vann slik at det tilsvarer ½ dl pr. person før du sper med nok kremfløte til du får ca. 1 dl ferdig saus pr. person. Kok opp og la det småkoke i 4 minutter. Rør sammen smør og mel til en klumpfri røre og tilsett litt av gangen til sausen har fått ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.

Oppskriftskategori

Hovedretter, Jul,

Stikkord for oppskrift

<<Søk etter en annen oppskrift>>