SUNSWEET® SVISKER - FRA FRUKTHAGENE VÅRE

TIL SPISEBORDET DITT ...
Sunsweet is an agricultural cooperative

SUNSWEET SVISKER

plommedyrkerne-vare-og-deres-kunnskap

Plommedyrkerne våre og deres kunnskap

Sunsweet Growers Inc. eies av ca. 300 plommedyrkende medlemmer og er et av verdens mest suksessrike landbrukskooperativer. Medlemmene deler kunnskap og informasjon om nyutvikling innen planting, dyrking, integrert skadedyrbekjempelse og innhøsting. På den måten blir kompetansen til alle medlemmene i kooperativet styrket og utgjør et av de bærende elementene i produksjonen.

Etter å ha plantet et sviskeplommetre, må dyrkeren vente 4-6-år før treet bærer frukt. Deretter kan dyrkeren se frem til rundt tre tiår med fruktproduksjon for salg. Plommetreet er løvfellende. Det går i dvale i vintermånedene og da kan dyrkeren justere treets form, kontrollere fruktstørrelsen, og sørge for et sunt vekstmønster gjennom beskjæring.

Når våren kommer, blir frukthagene dekket av et duftende teppe av hvite sviskeplommeblomster. Blomstringsperioden er kortvarig, og varer noen ganger mindre enn en uke. Etter hvert som blomstene faller til bakken, endrer plommehagens fargepalett seg fra hvit til dyp Chartreuse-grønn (en gulgrønn fargenyanse), i dét ny frukt dannes og bladknoppene brister.

Om sommeren regner det lite, og dyrkerne må vanne hagene. I California bruker de vann fra Sierra Nevada-fjellene. Vannet samles opp ved hjelp av et omfattende nettverk av vannreservoarer om våren. Gjennom vanning, i stedet for å stole på at det blir tilstrekkelig nedbør, får dyrkerne bedre kontroll over kvaliteten på frukten, fordi trærne får nøyaktig den vannmengden de trenger. De tørre forholdene reduserer insekt- og skadedyraktiviteten. Dette gir et dyrkingsmiljø med lite behov for kjemikalier.

På sensommeren er frukthagene klare for innhøsting. Sviskeplommer modnes på treet. Dyrkerne beregner hva som er optimalt innhøstingstidspunkt basert på sin mangeårige erfaring ved å vurdere fruktens fasthet og sukkerinnhold. Innhøstingen skjer ved hjelp av en maskin som forsiktig rister hver trestamme, og sørger for at de ferdigmodnede plommene aldri berører bakken. Dette markerer slutten på dyrkingssyklusen.

"En bonde må for det første bruke litt vitenskap, deretter litt sunn fornuft, og for det tredje den intuisjonen de utvikler gjennom årene. Dyrkingskunsten består av en kombinasjon av disse tre elementene."

-Joe Turkovich, en annengenerasjons Sunsweet-dyrker