EKSPERTER NÅR DET GJELDER

SMAKSRIK FRUKT

vanlige-sporsmal

Ofte stilte spørsmål

Vi har tatt med svar på vanlige spørsmål under Svisker. Du trenger bare klikke på spørsmålet for å få opp svaret, og klikke på det igjen for å krympe det. Vi setter pris på at du forteller oss om spørsmålet ditt ble besvart.

Alternativt kan du bare skrive inn et enkelt søkeord (for eksempel «vegetarianer») i søkefeltet under..

Svisker

Bør jeg være bekymret for sukkerinnholdet i svisker?

Svisker er ganske enkelt tørkede plommer. Én plomme blir én sviske (med vannet fjernet), så kaloriinnholdet forblir det samme. Svisker inneholder den samme naturlige fruktosen, glukosen og minimale mengder sukrose, akkurat som plommer. Lav sukrosemengde er en fordel, fordi dette fruktsukkeret er med på å produsere skadelige syrer og plakk på tennene. Sorbitol benyttes som aktiv plakkhindrende ingrediens i blant annet tyggegummi. Innholdet av sorbitol i svisker er naturlig. Svisker er frukt, og kan derfor hjelpe deg å spise fem frukt og/eller grønnsaker om dagen samt bidra til å øke det daglige fiberinntaket. På den måten kan svisker være et nyttig bidrag til et sunt, balansert kosthold. Nyere forskning indikerer at svisker ikke har noen negativ effekt på vekten når de inntas som en del av et balansert kosthold og en sunn livsstil. Som med all frukt, virker det som svisker hjelper på metthetsfølelsen, noe som er en viktig faktor for å kontrollere overspising og gjøre sunne valg.

Er Sunsweet svisker egnet for diabetikere?

Svisker inneholder bare naturlig forekommende sukker (uten at noe ekstra er tilsatt), er fettfrie og har et høyt fiberinnhold. Med en lav glykemisk indeks (GI) på 29, betyr det at sukkeret frigjøres relativt langsomt gjennom fordøyelsen. Svisker kan inntas som en del av et balansert kosthold, og er egnet for personer med diabetes. Mennesker er imidlertid forskjellige. Derfor anbefaler vi deg å søke råd hos en ernæringsfysiolog eller lege.

Er Sunsweet svisker egnet for vegetarianere?

Ja, Sunsweet svisker er egnet for vegetarianere. Ta en titt på våre oppskriftssider. Der finner du gode vegetariske oppskrifter.

Er Sunsweet svisker glutenfrie? Egner de seg for cøliakere?

Svisker er naturlig glutenfri mat. En porsjon svisker kan nytes som en del av en glutenredusert eller glutenfri diett. Kontakt lege før du gjør kostholdsendringer.

Er Sunsweet svisker GMO-frie (frie for genmodifiserte organismer)?

Ja, sviskesorten som brukes i Sunsweet-produktene er ikke en genmodifisert sort.

Er svisker nyttige for beinbygningen i kroppen min?

Svisker kan være nyttige for beinbygningen, fordi de tilfører en rekke næringsstoffer som alle på hver sin måte bidrar til beinhelse. Svisker har et høyt innhold av K-vitamin som bidrar til vedlikehold av normal beinmasse, og til blodlevringsprosessen. I tillegg er svisker en kilde til mangan, som er med på å opprettholde normal beinmasse, og som bidrar til å danne normalt bindevev (en del av strukturen i bein). I tillegg er svisker en kilde til B6-vitamin, noe som hjelper til med produksjonen av friske blodlegemer og til å opprettholde normale hormonnivåer. Svisker er en kilde til kobber, som bidrar til normal jerntransport i kroppen, og som også hjelper til å opprettholde normalt bindevev (en del av strukturen i bein). Interessant forskning pågår for å finne den potensielle forbindelsen svisker har til beinhelse.

Finnes det allergener eller spor av allergener i Sunsweet svisker?

Sunsweet svisker er frie for allergener og frie for krysskontaminering av allergener.

Hvilke næringsstoffer inneholder svisker?

Besøk siden vår om ernæringsfakta for å lære mer om næringsstoffene i Sunsweet svisker.

Hvordan kan næringsstoffene i svisker hjelpe meg?

Besøk siden vår om ernæringsfakta for å lære mer om fordelene ved næringsstoffene i Sunsweet svisker.

Hvordan virker svisker inn på fordøyelsessystemet?

Studier pågår hvor man søker å finne ut hvilke komponenter i svisker som er nyttig for fordøyelsen. Vi vet at det høye fiberinnholdet bidrar på en positiv måte, men det er sannsynligvis en kombinasjon av ulike komponenter som gir den positive effekten. Svisker inneholder oppløselige og uoppløselige fiber. Begge typer fibre vil øke avføringsvolumet, og normal tarmfunksjon er avhengig av en høyere vekt på avføringen. I tillegg inneholder svisker en polyol som heter sorbitol. I tarmen suger sorbitol opp vann som en svamp. Ikke all sorbitolen kan fordøyes og dette letter tarmfunksjonen ytterligere.

Hvor kan jeg finne oppskrifter med svisker?

Vi har samlet flere, gode oppskrifter med svisker i avsnittet Oppskrifter - alt fra gourmetmåltider, til et raskt mellommåltid når man er på farten. Kos deg!

Hvor kan jeg kjøpe Sunsweet svisker?

Sunsweet svisker er tilgjengelig hos Rema og Coop

Hvor lang holdbarhet har svisker?

Sunsweet svisker er holdbare i 18 måneder fra produksjonsdato. Sjekk emballasjen for best-før-datoen. Når pakningen er åpnet bør du oppbevare den på et kjølig, mørkt sted.

Hvor mange svisker bør jeg spise per dag?

Fire til fem svisker regnes som en porsjon svisker.

Det er helt trygt å spise to til tre porsjoner med svisker per dag, men alle er forskjellige, så vi foreslår at man starter med én porsjon, og så ser hvordan man føler seg.

Ved enhver økning av fiberinntak, er det viktig at man også øker væskeinntaket samtidig. Forskning viser at svisker har god virkning på fordøyelsen og bidrar til regelmessig tarmfunksjon ved daglig inntak av 100 g svisker (ca. 10 svisker) som en del av et variert og balansert kosthold, og en aktiv livsstil.

I tillegg viser nye studier at det å spise 140-170 g svisker per dag, som en del av en diett for vektkontroll, kan bidra til vektkontroll uten negative bivirkninger.

Kan svisker hjelpe meg å gå ned i vekt?

Selv om forskningen er på et tidlig stadium, foreligger det stadig sterkere bevis på at svisker kan bidra positivt til vektkontroll og appetittregulering når de inntas regelmessig. Ny forskning fra Universitetet i Liverpool viser for første gang at det å spise 140-170 g svisker daglig, som en del av en diett for vektkontroll, kan bidra til vekttap. Svisker er frukt og har lavere energitetthet enn mange snack-alternativer, slik at det er et praktisk, sunt valg når de spises som en del av et balansert kosthold og en sunn livsstil.

Svisker kan nytes som en del av et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil. For detaljert informasjon om næringsinnholdet i svisker, se produktsiden