Ingenting er helt som en

SUNSWEET® SVISKE
Sunsweet is an agricultural cooperative

SUNSWEET SVISKER

barn-og-fordoyelse

Barn og fordøyelse

Det er ikke uvanlig at barn, i alle aldre, kan oppleve forstoppelse.

Fra tid til annen sliter de flest barn med å få ut stor eller hard avføring. Dette kan skyldes flere årsaker, blant annet:

Forsinkelse av avføringen: Dette er en av de vanligste årsakene til forstoppelse hos barn. Barnet føler at det trenger å gå på toalettet, men er for opptatt med å leke, eller befinner seg i ukjente omgivelser. Avføringen blir dermed større og vanskeligere for barnet å få ut.

Et kosthold som har mye fett og lite fiber: Barn som har et kosthold som ikke inneholder nok grove produkter kan være mer utsatt for forstoppelse. Fiber har en dobbel effekt, gjennom å øke volumet og samtidig gjøre avføringen mykere, noe som bidrar til regelmessige toalettbesøk. For mye fett- og sukkerholdig snacks, og et kosthold som inneholder for mye melkeprodukter, kan også gi forstoppelse.

Utilstrekkelig væskeinntak: Dehydrering, enten det er som følge av sykdom, eller usunne kostholdsvaner, kan også gi forstoppelse hos barn.

For lite bevegelse: Barn som vokser opp i våre dager har ofte en mer stillesittende livsførsel enn tidligere, der mye av tiden tilbringes foran ulike skjermformater. Fordøyelsessystemet, som er avhengig av jevnlig aktivitet for å fungere optimalt, kan svekkes som følge av dette.

Men du trenger ikke bekymre deg!

Det er flere enkle tiltak som kan settes inn for å forbedre fordøyelsen til barnet ditt.

  • Server matvarer med høyt fiberinnhold - som grovbrød, frokostblandinger med høyt fiberinnhold/fullkorn og frukt/grønnsaker - oftere. Hvis du starter dagen med grøt, kan du tilsette en håndfull Sunsweet svisker for å gi den en søt og fruktig vri. Fersk og tørket frukt som svisker, er perfekt som mellommåltid, og som snack i sunne matpakker.
  • Selv om Sunsweet svisker er deilige rett fra pakken, kan de også gi et ernæringsmessig løft til familiens favorittoppskrifter. En håndfull svisker tilsatt bakverk, er et næringsrikt innslag, f.eks. i pannekaker, muffins og småkaker.
  • Både vann og melk er sunne alternativer for å øke barnas væskeinntak. Et lite glass naturlig fruktjuice kan også være et godt valg
  • Gjør mosjon til en del av familiens daglige rutine. Gå tur med hunden, dans sammen til musikkvideoer, kle godt på dere og gå ut og hopp i sølepytter i sommerhalvåret og bygg snømenn om vinteren. Jo mer moro dere har alle sammen, desto mer sannsynlig er det at dere forsetter med aktiviteten.
  • Et sunt kosthold, med mye fiber og væske, og en aktiv livsstil, vil bidra til å gi barnet naturlig trang til å gå på toalettet. Du kan også prøve å legge merke til hva som er det naturlige tidspunktet for ditt barns toalettbesøk, slik at du kan hjelpe til med å få innarbeidet regelmessige toalettvaner. Pass på å ha god tid slik at barnet aldri føler at det må skynde seg.