Ingenting er helt som en

SUNSWEET® SVISKE
Sunsweet is an agricultural cooperative

SUNSWEET SVISKER

hva-er-egentlig-en-sviske

Hva er egentlig en sviske?

Det er ganske enkelt. Sunsweet svisker er en spesiell variant av solmodne plommer, som er blitt tørket for å fjerne noe av vannet.

Denne plommesorten har et eksepsjonelt høyt sukkerinnhold, som gir Sunsweet svisker sin utpregede smak: rik og fruktig, med noter av myk vanilje. Siden de er naturlig søte, er det rett og slett ikke behov for noe ekstra sukker eller søtningsmidler i våre svisker.

I tørket form har plommen et tilsvarende næringsinnhold som ferske plommer, for eksempel når det gjelder fiber. Det er godt dokumentert at svisker har fordøyelsesfremmende egenskaper, men visste du at frukten har andre helsemessige fordeler også? Og i tørket form er den tilgjengelig hele året.

For dyrkerne våre er tålmodighet en dyd som blir rikelig belønnet. Det kan ta opptil seks år før et sviske-plommetre bærer frukt. Men deretter kan det bære frukt i nærmere 30 år.

Svisker er en av de få kommersielt tilgjengelige fruktene som får lov til å modnes på treet før innhøsting. Og fordi vi har nesten hundre års erfaring, er våre dyrkere blitt eksperter på å beregne det riktige øyeblikket for å starte plukkingen. På sensommeren er fastheten og sukkerinnholdet i frukten optimal. Frukthagens modne plommer høstes rett fra treet og berører aldri bakken. Innen 24 timer er de blitt vasket i kildevann og plassert på trebrett. De blir tørket nøye, for å beholde den friske smaken og konsistensen.

Sunsweet - en vedvarende lidenskap for svisker

Prune d’Agen er den plommesorten som brukes hos Sunsweet. Den ble innført til Europa fra Asia på 1400-tallet. Den franske gartneren, Louis Pellier, hentet sviskeplommer til California.

Louis Pellier ankom Amerika midt under gullrushet i 1850-årene. Og da han ikke ble rik ved gullvasking, bestemte han seg for å prøve lykken, og finne rikdom, ved å dyrke frukt. Louis importerte sviskeplommer fra fødestedet Agen i Frankrike, til sitt nye hjem i California. For å gi dem en best mulig sjanse til å overleve den lange overfarten på havet, ble stiklingene fra frukttreet møysommelig bevart ved å sette dem inn i en potet, før de ble ytterligere beskyttet av sagmugg og pakket ned i kasser. Den varsomme behandlingen ga resultater: Stiklingene trivdes i de fruktbare dalene under den varme California-solen.

I 2005 utvidet Sunsweet til Chile som bruker den samme typen svisker og den unike Sunsweet-kompetansen for dyrking. Denne utvidelsen sikret en global tilførsel av Sunsweet svisker fra de beste dyrkningsområdene i verden.

Sunsweet ble grunnlagt som "California Prune and Apricot Growers Association" i 1917. Nesten et århundre senere har organisasjonen vokst til en av verdens mest suksessrike landbrukskooperativer. Sunsweet foredler og markedsfører tørket frukt fra mer enn 300 medlemmer som er dyrkere.

Vi er stolte av å kunne si at Sunsweet, etter flere tiår med hardt arbeid og strenge kvalitetskrav, nå er verdens foretrukne sviskemerke; et merke man kan stole på og nyte over hele verden.

Lær mer om historien vår - Sunsweet, en legende blir til